Prețuri în timp real

1
Bitcoin
Bitcoin
$6,306.35
-3.19%
2
Ethereum
Ethereum
$274.80
-8.94%
3
XRP
XRP
$0.3206
-7.37%
4
Bitcoin Cash
Bitcoin Cash
$517.11
-9.66%
5
EOS
EOS
$4.772
-10.12%
6
Stellar
Stellar
$0.2135
-6.07%
7
Litecoin
Litecoin
$54.117
-6.80%
9
Cardano
Cardano
$0.093821
-8.61%
10
Monero
Monero
$92.787
-6.02%
11
IOTA
IOTA
$0.5024
-6.98%
12
TRON
TRON
$0.020930
-6.40%
Latest Crypto Fear & Greed Index

Analiză: Câte criptomonede poate suporta piața actuală?

A

Ultima săptămână ne-a adus câteva ,,new-entry” în zona de cryptocurrency. Fie ca vorbim de schimbările din blockchain pentru TRX sau EOS, ideea este că piața de criptomonede este extrem de volatilă și versatilă. Dar întrebarea rămâne? Câte criptomonede poate suporta piața actuală? Răspunsul meu e simplu – pe toate.

Altfel spus, să ne uităm puțin în ansamblu la această poză și să o punem în oglindă deasupra lumii întregi. Să nu uităm că în lume există aproape 200 de state suverane. Fiecare cu monedă proprie, politică monetară proprie. Cred că și în zona de cryptocurrency pot exista lejer câteva sute de criptomonede.

Problema nu e numărul lor ci randamentul lor. Exact ca în economiile de piață actuale. Dacă ești un stat liliputan cu o mână de cetățeni, poți să ai o criptomonedă la fel de neperformantă ca propria ta economie. Bineînțeles, comparațiile sunt puțin forțate dar se înțelege poza.

Dacă punem în oglindă criptomonedele pe actualele cursuri de schimb, ce obținem?

Să facem un exercițiu de imaginație. Dacă ar fi să oferim unor criptomonede un corespondent din ,,viața cash”, care ar fi acela? Eu m-am gândit la un TOP 4ca să zic așa, și de ce TOP 4 o să înțelegeți pe parcurs.

Ca și în viața de zi cu zi, în orice domeniu – de la arhitectură la cooking, de la corporații la gimnastică, contează și va conta acel TOP 3. Nu întămplător avem la olimpiade cele trei medalii – De aur, de argint și de bronz. Totuși, e fair să vorbim de TOP 4 pentru că întotdeauna va exista un jucător care va încerca să intre în top. Să revenim la topic-ul de la început.

Din punctul meu de vedere, poza ar arăta cam așa – Bitcoin aka dolarul american, Ethereum aka Euro, XRP aka yuan chinezesc și Litecoin – rubla rusească. Nu e nimic întâmplător în modul în care am dispus jocul de cuvinte.

Pur scenariu ipotetic

Toată lumea în toată lumea folosește dolari americani sau cel puțin au auzit de ei. Dacă moneda euro are putere doar în spațiul european, dolarul are intrare peste tot. Cu dolari te poți plimba și prin Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova. Dacă ai cu tine EURO în Mexic sau Chile nu prea ai ce să faci cu ei.

Prin urmare, comparația Bitcoin cu dolarul are argumente din punctul meu de vedere. De ce Ethereum – EURO? Pentru ca așa cum moneda Euro începe să aibă probleme, și moneda Ethereum începe să-și piardă din popularitate.

De ce XRP aka yuan? Pentru că XRP începe să se distanțeze de alte criptomonede așa cum și yuan-ul comunist a depășit de câțiva ani ca și valori și volum de tranzacții moneda euro.

Ce mesaj vreau să transmit? Simplu. Pot fi pe piață sute de criptomonede, dar mereu vor conta maxim 4-5 dintre ele. Bătălia se va da întotdeauna pe statement, pe profitabilitate, pe forță în zona de blockchain. Exact ca și în viața cash. Așa cum poți să ai 5.000.000 de lei Moldovenești iar altul să dețină 800.000 de dolari, tot așa, poți să ai 1.000.000 de stelari iar altul 100.000 de Bitcoin. Nu numărul de unități o să conteze ci valoarea lor efectivă, exact ca în ,,viața cash”.

Criptomonede anonime sau aproape anonime

Că tot vorbeam de criptomonede aproape anonime. NEM, o criptomoneda care a pornit cu entuziasm pe un forum, folosită destul de mult pe piețele din Asia, în special în Japonia, este ușor în degringoladă la ora actuală, mai ales după scandalul de fraudă digitală când au dispărut din blockchain echivalentul a peste 524 de milioane de dolari în token-uri NEM.

Einsteinium (EMC2) , o criptomonedă de nișă, dacă îi putem spune așa. E o valută digitală cu focus pe lumea științei.

NXT, o criptomonedă cu un halo în jurul ei. Compania care a gândit blockchain-ul vorbește destul de puțin despre proiectele lor de viitor,

KIN. O criptomonedă extrem de greu de interacționt cu ea în blockchain. Era o vreme când puteai cumpăra peste 2000 de KIN cu doar un dolar.

Ce vreau să spun cu asta? Criptomonede au mai fost, sunt și vor mai fi. Dar dintre toate vor conta doar acele care contează.

Acest material este o opinie personală. Pentru dezbateri pe această temă folosiți cu încredere adresa de e-mail . Sau folosiți rubrica de comment de mai jos.

 

 

 

 

 

 

Discută cu alți pasionați de criptomonede pe

Grupul Criptomonede Romania

Învață cum să investești în CriptoMonede

→ Nu ai investit încă în criptomonede? Vezi platforma recomandată de către criptomonitor.ro și acreditată de către instituții financiare din Europa

Despre autor

Bogdan Daradan
Bogdan Daradan

Peste 18 ani de mass-media: presa scrisa, televiziuni nationale, posturi locale de radio. Peste 9 ani de jurnalism online – blogging, publishing si proiecte in social media, peste cinci ani de coaching si mentorat in jurnalism, comunicare, PR si marketing.

Cele mai populare articole

Comentarii recente

Pin It on Pinterest

Distribuie articolul

Partajați acest articol cu prietenii tăi!