CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

Analiza: Ce se va intampla cu piata cand Bancile Centrale vor avea cripto?

Analiza: Ce se va intampla cu piata cand Bancile Centrale vor avea cripto?

Una dintre marile probleme ale criptomonedelor este volatilitatea lor, instabilitatea lor raportata la factorii extrinseci. Multe echipe de tehnici, cum ar fi cele de la Basecoin, dezvoltă de ceva timp algoritmi descentralizați, meniți să fixeze valoarea unei criptomonede la un preț de referință extern, cum ar fi o monedă de fiat precum dolarul.

Alții, cum ar fi Saga, construiesc modele de rezervă garantate, oferind convertibilitate garantată, cu preț fix, într-un magazin de valoare alternativă – de asemenea, cum ar fi dolarul. Bazându-se pe controversa din jurul lui Tether, cea mai mare criptomoneda stabilă, este corect să spunem că nu există încă un sistem de mare încredere.

O viziune alternativă – Ce se întâmplă dacă cursa este câștigată de o bancă centrală?

Banca din Thailanda a făcut ca lumea să fie mai aproape de această soluție. Acesta a anunțat că, în parteneriat cu opt instituții financiare, este în curs de dezvoltare o monedă digitală bazată pe protocolul de registru distribuit R3.

Vom vedea cum evoluează proiectul thailandez, însă obiectivul pare, deocamdată, destul de restrâns pentru un caz specific de utilizare. Facilitarea transferurilor interbancare între instituțiile care își desfășoară activitatea pe piețele de capital ale țării. Deși limitată la Thailanda, ar adăuga piesa monetară care lipsea din alte inițiative distribuite pentru a simplifica reglementarea tranzacțiilor cu titluri de valoare, cum ar fi cea de la agenția de decontare și de compensare din S.U.A., DTCC.

Cu toate acestea, nu este greu să ne imaginăm că, dacă experimentul valutar digital al băncii centrale din Thailanda sau din altă țară arată semne de succes, vor exista presiuni pentru extinderea acestor așa-numite modele CBDC către o comunitate mai largă de utilizatori.

Dacă se va întâmpla acest viitor, va fi mult mai departe de cel planificat de dezvoltatorii de criptoi care doresc să elimine băncile centrale din ecuație. Este și mai departe de viziunea entuziaștilor bitcoin, care văd nevoia unei monede rezistente la cenzură, cu o politică monetară care nu poate fi modificată de factorii de decizie politici.

Actul de digitizare a monedelor fiat – Un altfel de viitor

Actul de digitizare a monedelor – fie de către băncile centrale, fie de către dezvoltatorii cripto – este probabil să conducă la o concurență globală sporită a monedelor, deoarece accesul și costul tranzacționării acestora devine mai eficient. Acest lucru va pune băncile centrale sub presiune pentru a dezvolta monedele pe care oamenii vor să le utilizeze.

Cum se poate asta? Cu ajutorul soluțiilor Lightning sau a altor soluții Layer 2. Ce se va intampla? Criptomonedele vor deveni mai scalabile și pot să se prezinte ca unul dintre numeroasele opțiuni.

Friedrich Hayek a anticipat o lume a unor valute concurente private. Doar că aceasta ar implica o concurență între monedele digitale criptate și cele guvernamentale.

Protejarea intereselor oamenilor

Atunci când această schimbare începe să se întâmple, este esențial să oferim contribuții în modul în care aceste sisteme evoluează. O lume a monedelor digitale concurente nu este neapărat o utopie. Imaginați-vă tot ce se întâmplă cu monedele digitale fiat promovate ca investiții de către dictaturi.

De exemplu, guvernul președintelui Nicolas Maduro a angajat mult timp o campanie de propagandă agresivă în favoarea politicilor sale. Moneda digitală de fiat ar putea deveni, de asemenea, un instrument de supraveghere alarmant. Deja, conceptul de “scor social” al Chinei ridică probleme în această țară.

Cu toate acestea, presiunile concurențiale ar putea, de asemenea, să ajute. Așa cum am susținut anterior, viața privată este vitală pentru sistemele valutare bune, funcționale.

Cu toate acestea, dacă o criptomoneda, fie că este vorba despre o alternativă cu o politică monetară diferită, atinge scalabilitatea și include protecția solidă a confidențialității, există încă o șansă foarte decentă.  Sansa care ar putea în cele din urmă să înlăture monedele guvernamentale.

Sursa: https://www.coindesk.com

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.