Prețuri în timp real

1
Bitcoin
Bitcoin
$4,448.29
-9.01%
2
XRP
XRP
$0.4329
-10.39%
3
Ethereum
Ethereum
$130.40
-12.54%
4
Bitcoin Cash
Bitcoin Cash
$228.59
-18.88%
5
Stellar
Stellar
$0.1928
-14.41%
6
EOS
EOS
$3.715
-9.03%
7
Litecoin
Litecoin
$32.980
-10.53%
9
Cardano
Cardano
$0.044687
-14.78%
10
Monero
Monero
$66.352
-9.05%
11
TRON
TRON
$0.013888
-12.30%
13
IOTA
IOTA
$0.3038
-14.75%
Latest Crypto Fear & Greed Index

Banca Angliei: Monezile digitale, o problemă pentru băncile comerciale

B

Banca Angliei a emis recent un document de lucru intern. Conform acestui document, oficialii băncii englezești sugerează că adoptarea monedelor digitale in cadrul băncii centrale de criptomonezi (Central Bank of Digital Currency) ar putea reprezenta o amenințare si o concurența neloială pentru băncile comerciale.

În prezent, modelul de afaceri convențional și profitabil al băncilor comerciale se bazează pe o aprovizionare abundentă și ieftină a depozitelor cu amănuntul, și anume stocarea în numerar a conturilor curente și de economii ale persoanelor fizice și juridice.  Acest proces susține profitabilitatea marjelor nete ale băncilor comerciale, dar documentul avertizează că această situație ar putea fi amenințată de CBDC.

Banca Angliei: Monezile digitale, o problemă pentru băncile comerciale

AVERTISMENT DE LA BANCA ANGLIEI

Lucrarea se angajează cu „ideea radicală” în care publicului i s-ar putea da posibilitatea de a-și păstra banii la banca centrală. Cum? Sub formă de monedă digitală a băncii centrale. Pe lângă „perceptia – facilitate de depozitare mai sigură”, consumatorii ar merge mai departe. Acestia ar putea continua să efectueze fără întârziere plăți și transferuri, folosind criptomonezi. Vor folosi astfel operatori privați de servicii de „portofel digital” și de verificare a tranzacțiilor in regim blockchain.

În ceea ce privește disponibilitatea operatiunilor de tipul overdraft, ,,nu ar fi de neimaginat ca operatorii privați să poată furniza și linii de credit însoțite de funcționalități de plată in criptomonezi”.

Documentul susține că un astfel de scenariu – care implică accesul universal dezintermediat la bilanțul băncii centrale, alături de funcțiile de plată păstrate – ar putea avea consecințe critice pentru sectorul bancar comercial.

O FALIE stă să se deschidă Între băncile comerciale și zona de cryptocurrency

Atât deponenții persoane fizice, cât și persoanele juridice ar avea un potențial substitut. Practic, serviciile tradiționale de depozit oferite de băncile comerciale, vor fi depasite.

,,Băncile clasice vor fi supuse unui flux de depozite de tip retail, în special într-un scenariu de stres financiar„, se arata in raport.

Lucrarea se referă la un raport din martie al Băncii Reglementărilor Internaționale (BIS).  Potrivit acestuia, în perioadele de stres financiar, investitorii locali vor considera CBDC mai atractiv. Comparatia a fost facuta în raport cu depozitele bancare clasice. S-a vehiculat in acel raport si de posibile efecte secundare pentru stabilitatea financiară a sistemului bancar.

Acum două zile, guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a declarat pentru audiența de la Conferința Aniversară Riksbank că este deschis. In sensul ca nu are nimic impotriva perspectivelor unei monede digitale a băncii centrale. Totusi, acesta a subliniat că orice adoptare a CBDC nu va avea loc în curând.

Situația în Europa și în România, totodată

În prezent, atât in bancile din principalele țări din Europa și implicit și din România, exista echipe de juriști. Acestia lucrează la legalitatea condițiilor contractuale în relația cu clientela care foloseste criptomonezi. În bază acestor contracte îndelung studiate, băncile au închis deja conturile unor platforme locale de tranzacționare criptomonede.

În cazul unei persoane fizice va fi însă interesant ce ar spune instanța. Dacă respectivul client se va decide să-și dea bancă în judecată pentru abuz? Ce se va intampla atunci? Precedentul care s-ar crea, mai ales în situația în care instanța ar da dreptate clientului, va genera o revolutie.  Va modifica cel puțin contractele/condițiile de deschidere cont dacă nu și percepția generală legată de criptomonede.

Sursa: cointelegraph.com

Discută cu alți pasionați de criptomonede pe

Grupul Criptomonede Romania

Învață cum să investești în CriptoMonede

→ Nu ai investit încă în criptomonede? Vezi platforma recomandată de către criptomonitor.ro și acreditată de către instituții financiare din Europa

Despre autor

Bogdan Daradan
Bogdan Daradan

Peste 18 ani de mass-media: presa scrisa, televiziuni nationale, posturi locale de radio. Peste 9 ani de jurnalism online – blogging, publishing si proiecte in social media, peste cinci ani de coaching si mentorat in jurnalism, comunicare, PR si marketing.

Comentarii recente

Echipa Bitcoin Core a lansat un patch pentru a proteja BTC

Fii la curent cu cele mai importante stiri

Aprope ai terminat. Acum te rog sa verifici emailul si sa confirmi abonarea

Pin It on Pinterest

Distribuie articolul

Partajați acest articol cu prietenii tăi!