Prețuri în timp real

1
Bitcoin
Bitcoin
$3,408.88
-2.07%
2
XRP
XRP
$0.2869
-3.91%
3
Ethereum
Ethereum
$104.16
-3.56%
5
EOS
EOS
$2.219
-4.08%
6
Bitcoin Cash
Bitcoin Cash
$108.92
-2.85%
7
Litecoin
Litecoin
$30.548
-2.28%
8
TRON
TRON
$0.026393
-4.89%
9
Stellar
Stellar
$0.083024
-7.72%
11
Cardano
Cardano
$0.037172
-3.74%
13
Monero
Monero
$43.041
-2.79%
14
IOTA
IOTA
$0.2508
-2.91%
Latest Crypto Fear & Greed Index

Banca Centrală a Italiei nu e pregătită pentru a emite o criptomonedă

B

Băncile comerciale din Italia nu sunt gata pentru cryptocurrency.  Vorbim aici pe termen scurt. Nu sunt pregătite să facă față implicațiilor lansării de criptmonede, a declarat Fabio Panetta, guvernatorul adjunct al Băncii Italiei.

Banca Centrală a Italiei nu e pregătită pentru a emite o criptomonedă

Fabio Panetta a ținut un discurs pentru Conferința Centrului SUERF și BAFFI CAREFIN, care a avut loc la Universitatea Bocconi. În comentariile sale, el a discutat despre posibilitatea ca băncile centrale să emită valute digitale, inclusiv cele care includ elemente de cryptocurrency ca bitcoin sau unele dintre conceptele care stau la baza unor blockchain-uri.

Băncile din Italia față în față cu revoluția blockchain

„De fapt, la fel ca și bancnotele, o monedă digitală bancară centrală (CBDC) ar fi o datorie a băncii centrale și ar fi susținută de activele acesteia. Aceasta ar fi susținută de credibilitatea băncii centrale și, în cele din urmă, pe de altă parte, nu există un pasaj care să le susțină și nu există o structură clară de guvernare care să garanteze încrederea . Valoarea CBDC ar suferi de volatilitatea excesivă care afectează criptomonedele din toată lumea”, a mai precizat oficialul.

Totuși oficialul guvernamental a recunoscut că administrarea unei astfel de criptomonede are costuri mai mici decât valuta clasică. El a subliniat costurile reduse ale gestionării monedei digitale spre deosebire de o monedă distribuită fizic.

„Un CBDC ar avea foarte puține sau niciun cost de depozitare. Ar fi o modalitate convenabilă pentru firme să păstreze averea lichidă. În plus, CBDC ar fi un activ „fără riscuri de credit și de lichiditate”.

Astfel de efecte, în opinia sa, nu ar fi „neapărat disruptive pentru bănci”. Cu toate acestea, o serie de alte chestiuni cheie legate de monedele digitale ar putea fi foarte bine să genereze probleme.

CBDC și integrarea ei în economia italiană

De exemplu, Panetta a întrebat dacă monedele digitale ar trebui să fie trasabile sau „concepute să garanteze, în măsura posibilului, anonimatul”. În acest sens, el a ridicat preocuparea etică pentru un viitor în care băncile sunt capabile să urmărească toate tranzacțiile cu consumatorii și să ia decizii privind solvabilitatea unui individ pe baza unor astfel de informații.

„Dacă băncile centrale au decis să facă un activ – CBDC – fără riscuri de credit și de lichiditate? Cum ar  asta? Și dacă eventual vorbim de remunerații și disponibilitate? Dacă vorbim de operații fără cost? Rolul lor în economie se va schimba fundamental. Sunt băncile centrale gata să joace acest nou rol și pentru a face față complexității însoțitoare? Pe termen scurt, răspunsul meu este „nu”.

BANCA ANGLIEI: MONEZILE DIGITALE, O PROBLEMĂ PENTRU BĂNCILE COMERCIALE

Banca Angliei a emis recent un document de lucru intern. Conform acestui document, oficialii băncii englezești sugerează că adoptarea monedelor digitale in cadrul băncii centrale de criptomonezi (Central Bank of Digital Currency) ar putea reprezenta o amenințare si o concurența neloială pentru băncile comerciale.

În prezent, modelul de afaceri convențional și profitabil al băncilor comerciale este depășit. Ele se bazează pe o aprovizionare abundentă și ieftină a depozitelor cu amănuntul.  Concret, ele sunt centrate pe stocarea în numerar a conturilor curente și de economii ale persoanelor fizice și juridice.  Acest proces susține profitabilitatea marjelor nete ale băncilor comerciale, dar documentul avertizează că această situație ar putea fi amenințată de CBDC. Stirea completa aici

Sursa : https://www.coindesk.com

Discută cu alți pasionați de criptomonede pe

Grupul Criptomonede Romania

Învață cum să investești în CriptoMonede

→ Nu ai investit încă în criptomonede? Vezi platforma recomandată de către criptomonitor.ro și acreditată de către instituții financiare din Europa

Despre autor

Bogdan Daradan
Bogdan Daradan

Peste 18 ani de mass-media: presa scrisa, televiziuni nationale, posturi locale de radio. Peste 9 ani de jurnalism online – blogging, publishing si proiecte in social media, peste cinci ani de coaching si mentorat in jurnalism, comunicare, PR si marketing.

Comentarii recente

Echipa Bitcoin Core a lansat un patch pentru a proteja BTC

Fii la curent cu cele mai importante stiri

Aprope ai terminat. Acum te rog sa verifici emailul si sa confirmi abonarea

Pin It on Pinterest

Distribuie articolul

Partajați acest articol cu prietenii tăi!