CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

Ce pot invata investitorii cripto de la miliardarul George Soros

Stirile recente precum ca biroul de familie a lui George Soros, de 36 de miliarde de dolari, intra pe piata criptomonedelor, are multi investotori speculandu-se despre impactul probabil.

Dar una dintre cele mai celebre idei ale miliardarului ar putea fi chiar mai importanta pentru intelegerea modului in care functioneaza piata, cu sau fara participarea sa.

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest recurent puternic: In lumea economiei si finantelor, Soros este temut si cunoscut sub numele de “omul care a spart Banca Angliei” cand a facut 1 miliard de dolari intr-o singura zi, 13 septembrie 1992. Acesta este un jucator institutional care are capacitatea de a mari si de a face sau a sparge o moneda…chiar si una digitala.

Soros si-a atribuit succesul in partea intelegerii sale cu privire la ceea ce el numeste reflexivitate. In termeni simpli, aceasta teorie afirma ca investitorii isi bazeaza deciziile nu pe realitate, ci pe “perceptia” lor asupra realitatii.

Conform teoriei reflexivilitatii, exista doua realitati: obiectivul si subiectivitatea. Soros explica faptul ca aspetul subiectiv acopera ceea ce are loc in minte, iar aspectul obiectiv este ceea ce are loc in realitatea externa.

Reflexivitatea concentreaza oricare doua sau mai multe aspecte ale realitatii, punand la punct bucle de feedback bidirectionate intre ele. In acest fel, actiunile care rezulta din fiecare realitate, obiectiv si subiectiv vor afecta perceptiile investitorilor si, prin urmare, preturile. Soros a citat criza financiara globala din 2008 ca o ilustrare a teoriei.

Pietele se afla intr-o stare constanta de divergenta fata de realitate si departe de a reflecta cu acuratete toate cunostintele disponibile, reprezentand aproape o viziune distorsionata a realitatii.

Gradul de denaturare poate varia din cand in cand

, a scris Soros, adaugand:

Uneori este destul de nesemnificativ, uneori este destul de pronuntata. Fiecare bula are doua componente: o tendinta de baza care predomina in realitate si o conceptie gresita referitoare la aceasta tendinta.

El continua sa explice ca, atunci cand se produce un feedback pozitiv intre tendinta si conceptia gresita, “un proces de boom-bust este pus in miscare”. Acest lucru este testat prin feedback negativ de-a lungul drumului, si daca este suficient de puternic pentru a supravietui acestor teste, atat tendinta, cat si conceptia gresita vor fi intarite.

‘Near-religious’

Deci, cum se aplica teoria sa pe piata criptomonedelor? Pentru inceput, vedem aceste bucle de feedback.

Cu cat mai multi oameni formeaza o viziune pozitiva asupra “Bitcoin”, cu atat pretul va creste si viceversa. Asta sa intamplat la sfarsitul anului trecut: cand pretul Bitcoin a crescut, a atras mai multi utilizatori, care au sufocat in continuare pretul, ceea ce a dus mai multi oameni.

Domeniile cripto sunt la fel de predispuse la fenomenele de exuberanta irationala sau actori curajosi ca oricare alta piata, a declarat Omri Ross, profesor asistent la Universitatea din Copenhaga si CEO-ul Firmo Network, un start-up cu contract inteligent.

In plus, faimoasa cultura a comunitatii amplifica aceste efecte, a spus el.

Reflexivitatea actorilor economici este confirmata de proliferarea subculturii si grupului de fanioane care apar in jurul unor proiecte diferite

, a spus Ross.

Pe pietele de criptare tinere si volatile, convingerile aproape religioase despre aprecierea preturilor cu referire la diferite modele de evaluare intrinseca pot fi observate zilnic.

Un alt domeniu in care reflexivitatea a fost aplicata, pentru o perioada, in sectorul initial de oferire a monedelor (ICO), in care ritmul de crestere a preturilor a crescut, a declarat Shane Brett, co-fondator si CEO al GECKO Governance.

Dar, recent, discutiile legate de respectarea normelor, ca sa nu mai vorbim de ICO frauduloase, au determinat pe unii investitori sa se retraga

,a spus Brett.

In schimb, investitorii institutionali sunt dornici sa investeasca pe piata, dar, in absenta conformitatii, raman pe margine, contrazicand aceasta teorie.

Nimeni nu stie cu adevarat care va fi efectul pe termen lung al intrarii lui Soros pe pietele de criptare, la numai cateva luni dupa ce s-a alaturat altor elite din Davos, numind o bucla. Lucrurile vor deveni mai interesante.

Dar putem invata din perspectivele sale despre relatia circulara dintre cauza si efect si rolul functiei cognitive intr-o piata noua, in dezvoltare si volatila.

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.