CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

eXclusiv: Petre Birlea – De la psihologia umana la psihologia criptomonedelor

eXclusiv: Petre Birlea – De la psihologia umana la psihologia criptomonedelor

Petre Birlea are 34 ani si ocupa functia de Community Manager si Digital Marketer in proiectul The MiNE. Are in ,,palmares” 3 facultati in 4 universitati din 3 tari. Mai exact, vorbim de Studii Europene, Sociologie si Psihologie in Romania, UK si Franta. A lucrat ca psiholog, dupa care a facut swich-ul spre marketing digital. In paralel s-a ocupat din pozitia de freelancer de conturile diferitelor companii pe social media.

Este pasionat de fotografie, muzica electronica, dar mai presus de orice este pasionat de criptomonedele. Si atunci cand ii mai ramane putin timp liber face binging pe Black Mirror. Dar sa ne intoarcem la criptomonede

➡ Salut. Cum si cum ai aflat de criptomonede? cum a inceput toata povestea?

Petre Birlea: Salut! Cred ca sunt probabil singurul din echipa The MiNE care nu are nimic “in priza”, cum se spune in lumea mineritului. Dar sa incepem cu inceputul. Despre Bitcoin tot auzisem in diferite momente, insa abia in 2016 am vazut un documentar care mi-a deschis mult orizonturile. Asta mi-a dat de inteles ca fenomenul Bitcoin inseamna mult mai mult decat “geek money”. In plus, ramificarea implicatiilor tehnologiei blockchain este destul de impresionanta.

Imediat ce am terminat de vazut documentarul, mi-am creat un portofel pe Blockchain.info, apoi m-am ridicat de pe fotoliu si am iesit in oras sa-mi cumpar si eu Bitcoin de la ATM-ul din Unirii. Dupa logica mea (in care mai cred si acum), prefer sa-mi vad proprii bani din portofel cum fluctueaza dramatic datorita volatilitatii, mai degraba decat sa urmaresc niste grafice care nu ma afecteaza in mod direct. Practic, am vrut sa simt pe pielea mea ce inseamna sa detii BTC.

Petre Birlea: Cele mai bune investitii in criptomonede, inclusiv in BTC sunt perioadele de bear market

In 2016, am cumparat BTC in valoare de 2 RON da, asta fost prima mea investitie. Mai am si acum bonul, il pastrez ca amintire (rade :D). In mod interesant, cei ~0.41 USD aterizati in portofelul meu s-au transformat intr-un an si jumatate in nu mai putin de 8 USD! Vorbim despre o crestere de aproape 20x. Ce gand crezi ca mi-a trecut prin cap cand am realizat asta? “La naiba, de ce n-am luat si eu macar de 1,000 USD ?”. Insa istoria nu se face cu “daca”, si degeaba regreti ceva ce nu mai poate fi schimbat.

De atunci, am mai tot cumparat BTC si ETH in diferite momente de “dip”. M-am invatat sa profit de sezoanele de bear market (cum e perioada prin care trecem acum) si sa ma imunizez fata de “zgomotul de fond” reprezentat de parerile de pe forumuri si grupurile de discutii, sau, si mai penibil, stirile care declara, din nou si din nou, ca Bitcoin nu mai e ce-a fost sau ca a murit.

Petre Birlea: Sunt fericit sa fac HODL

De curand, am investit sume relativ mici in diferite altcoin-uri despre care m-am documentat bine. Insa aleg sa nu fac trading propriu-zis (si cu atat mai putin day trading), si nici nu intentionez sa ma apuc in viitorul apropiat. Sunt perfect fericit sa fac HODL.

In alta ordine de idei, toate tranzactiile din portofelul meu sunt intrari (cumparari) in diferite momente cand am considerat eu ca e o idee buna. Iti propun sa mai vorbim peste 5-10 ani, ca sa vedem daca Petre din viitor va fi multumit de alegerile facute in perioada 2016-2018 🙂

➡ Cand a aparut la orizontul firma The Mine si care e rolul tau in cadrul acestei firme?

Petre Birlea: Ca digital marketer, am facut campanii in diferite piete. Insa noua pasiune din 2016 m-a facut sa-mi doresc cu ardoare sa lucrez intr-un startup de blockchain. In 2017 am descoperit ca pe strada unde lucram aparuse o firma numita “The MiNE”. N-am ezitat. Am sunat direct la interfon si am intrat sa vorbesc cu oamenii de acolo. Intamplarea face ca aveau nevoie de un marketer pentru o campanie pe Google. Si asa a inceput relatia cu The MiNE. Mai intai ca freelancer, apoi ca membru full-time al echipei de management.

In cadrul firmei, momentan fac doua job-uri: community management si digital marketing. Motivul pentru care le fac pe ambele este ca toata strategia noastra de comunicare deriva in mod natural din dialogul cu comunitatea care se coaguleaza acum in jurul proiectului. Prin urmare, inainte sa angajam pe cineva sa se ocupe de managementul comunitatii, vreau sa fiu eu personal conectat la pulsul evenimentelor si implicat 100% in dialogul cu investitorii.

Oricum, marketingul e putin diferit in lumea cripto. Daca in pietele tipice faci de obicei campanii pe Google, Facebook, Youtube si Instagram, pentru cripto au existat interdictii la publicitate pe aceste patru platforme. Aici, in lumea cripto, se lucreaza cu Telegram, Discord si forumul Bitcointalk.org ca piese importante ale puzzle-ului comunicarii, de exemplu.

➡ Sa ne intoarcem la prezent si la piata. Cat din portofoliul vostru inseamna mining de Bitcoin si cat din alte monede? Cum vedeti viitorul criptomonedelor care au nevoie de mining in urmatoarea perioada?

Petre Birlea: Echipa responsabila de minerit foloseste niste scripturi de calcul al profitabilitatii, iar algoritmii lor schimba in mod automat monedele pentru care se face mining la fiecare 60 de minute. Prin urmare, facem “diversified mining” in adevaratul sens al cuvantului, ghidandu-ne in principal dupa ROI (return on investment).

Despre viitorul mineritului, tot de la colegii mei am inteles ca modelul proof-of-work nu va disparea subit in viitorul apropiat. Insa, pentru o discutie mai tehnica de atat si pentru o descriere mai clara a portofoliului, recomand sa vorbesti cu colegii mei, Stefan si Alex.

➡ Mai e loc sa apara alte criptomonede?

Petre Birlea: Eu as spune ca da. E o piata complet libera si descentralizata, tehnologia e inca relativ tanara. In plus, inovatia joaca un rol imens in toata povestea asta. Chiar acum exista oameni care se gandesc la aplicatii din ce in ce mai pragmatice ale tehnologiei blockchain in viata noastra de zi cu zi. Unele dintre ele cu siguranta vor prinde viata, cum s-a intamplat si pana acum, iar altele vor deveni irelevante, din diferite motive. Pot eumera cateva insight-uri precum time-to-market, fezabilitate, marketing.

 ➡ Ce planuri ai in perioada urmatoare in cadrul companiei The Mine?

Petre Birlea: Vreau sa cresc comunitatea si interactiunea dintre membrii ei. Ca strategie, ne vom axa mult pe crearea de continut video si articole despre “mining done right” (sloganul nostru). Astfel, oamenii se vor putea convinge de nivelul de competenta si experienta cu care venim pe piata, inainte sa se alature comunitatii sau sa investeasca in ICO.

Pe blog si pe canalul de Youtube vor putea vedea mina noastra: containerele, rig-urile cu GPU si FPGA, ASIC-urile si toata infrastructura din spate, pe masura ce tot extindem operatiunea. Transparenta si increderea sunt extrem de importante in lumea cripto. Am decis sa ii ajutam pe oameni sa faca un proces de “due diligence” temeinic inainte sa se apuce sa investeasca in orice. Sunt absolut uimit de cat de plina e piata de cripto de investitori care nu se pricep la investitii.

De la discutii la investitii, DE LA LOCAL LA WORLD WIDE

Din septembrie o sa pornim intr-un “road show”. Vom prezenta proiectul The MiNE (cu tot ce aduce el nou) la diferite conferinte de Blockchain din jurul lumii. Vom incepe cu tarile cele mai crypto-friendly din Europa (Elvetia, Malta, Luxembourg, UK etc.) insa e la fel de important sa ajungem in tari precum Singapore, Coreea de Sud, Australia si Israel, de exemplu, pentru ca stim ca de acolo vor veni cele mai consistente investitii.

Cu toate ca proiectul e global, vedem comunitatea din Romania ca fiind foarte importanta. Avem un canal dedicat pe Telegram (https://t.me/theminechatro) pentru vorbitorii de limba romana, iar Whitepaper-ul si site-ul vor fi traduse si ele in curand.

Per total, Romania va reprezenta doar o picatura in oceanul contributiilor. Sunt sigur ca multi romani vor fi entuziasmati de faptul ca startup-ul e 100% autohton si ne vor sustine cu feedback si implicare. Consider ca Romania are locul ei pe harta mondiala a lumii cripto si sunt impresionat de nivelul de know-how tehnic pe care il au romanii.

 ➡ Un mesaj pentru cititorii criptomonitor

Petre Birlea: Ii incurajez sa continue sa citeasca publicatii precum criptomonitor si sa ramana permanent conectati la ce se intampla in lumea asta atat de dinamica. Inainte sa investeasca, chiar si sume mici, le recomand sa faca o documentare temeinica si sa nu se lase ghidati de emotia momentului cand fac alegeri importante pentru viitorul lor financiar. FOMO (teama de a rata oportunitati) poate fi contracarata usor prin intelegerea faptului ca intotdeauna vor mai exista alte si alte oportunitati pentru investit.

Acelor cititori care sunt interesati de minerit le recomand sa ne viziteze la sediul din Piata Victoriei. Putem vorbi la o cafea despre ultimele tehnologii si trenduri in mining. Avem o politica de “open house”, si intotdeauna ne bucuram sa primim oameni interesati. Capitalul acumulat pana acum ne-a permis sa testam. Am tot incercat tehnologii despre care nu s-a auzit inca in tutorialele de pe net. Practic detinem un know-how mult mai vast decat multi dintre ‘minerii’ cu care te intalnesti pe la evenimente de profil.

The Mine (www.themine.io) este o operatiune diversificata de minerit criptomonede desfasurata la scara industriala, in care oricine poate participa achizitionand token-ul MiNE in cadrul unui ICO (Initial Coin Offering). Proiectul a castigat competitia de ICO-uri din cadrul conferintei D10 – Future of Blockchain, impreuna cu o finantare initiala de $50,000 aceasta reprezentand o prima validare a modelului de business. In 2018, alti 6 investitori privati din Romania au contribuit cu $200,000 la dezvoltarea proiectului-pilot Mine Alpha el reprezentand faza de prototip / ‘proof of concept’ pentru operatiunea care va fi finantata prin ICO. Lansarea ICO-ului este planificata pentru finalul anului 2018, insa ea depinde foarte mult de pretul criptomonedelor la momentul respectiv.

Material realizat eXclusiv de criptomonitor.ro

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.