CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

Mic dicționar de termeni cheie din cryptocurrency. Pentru începători!

Mic dicționar de termeni cheie din cryptocurrency. Pentru începători!

Domeniul cryptocurrency este unul dintre cele mai noi domenii din piata actuală. Apar în nomenclatorul de meserii noi joburi, piața are volatilitatea ei, apar și dispar investitori. Pentru cei aflați la început de drum, dar pasionați de domeniul cryptocurreny am pregătit un material documentat cu ajutorul partenerilor și cititorilor noștri. Este util atât pentru începători, care au început deja să facă investiții, dar și pentru cei ce vor să învețe înainte de a se apuca de investiții.

➡ Adresa/wallet

Adresa wallet exprimă exact ce indică numele.  O adresă digitală pentru wallet-ul de criptomonede. Vorbim de o situație similară cu cea în care dețineți un cont bancar și un număr care identifică ce cont trimite banii și la ce cont sunt trimiși. indiferent că vorbim de tranzacții efectuate în bancă, prin aplicația de desktop sau cea de mobil.

Și adresa digitală este locul din care trimitem, primim și păstrăm moneda digitală. De obicei, arată ca un șir de numere și litere  random. Exemplu: 1M3N5qfH2gz1vGx9CiR7d3DK9LL17i3DK9DrHR7dZF

➡ Altcoin, ATH, bearish și BULLISH

O prescurtare pentru “alternative coins” (monede alternative). Adică orice criptomonede care nu sunt Bitcoin. Exemple: ETH (Ethereum), LTC (Litecoin), Ripple (XRP), Tether… Aici putem să adăugăm și acronimul ATH “All-Time-High”. Cel mai mare preț la care o fost tranzacționat o criptomonedă. În cazul Bitcoin avem ATH = 20.089 dolari. Pentru Ethereum avem ATH = 1432 dolari. În cazul Ripple avem ATH = 3.84 dolari.

În contrapartidă, dacă punctul cel mai de sus e ATH, când întâlnim termenul Bear/Bearish, îmseamnă că ne așteptăm ca prețu unei criptomonede să scadă. Dacă se așteaptă ca prețul unei criptomonede să crească, atunci ne așteptăm la Bull/Bullish.

➡ Blockchain

Este o listă de intrări într-o bază de date (BLOCKs) care sunt legate între ele folosind criptografia. Fiecare block conține o mică informție despre block-ul anterior și data/ora tranzacției. Sunt folosite ca metode de înregistrare a tranzacțiilor. Este tehnologia care stă la baza BITCOIN și apoi a celorlalte criptomonede.

➡ Criptomonedă

Criptomoneda este o monedă digitală, virtuală, decentralizată, creată prin operațiuni de criptografie. Criptografia este o ramură a matematicii care se ocupă cu securizarea informației, precum și cu autentificarea și restrictionarea accesului într-un sistem informatic.

Termenul criptografie este compus din cuvintele de origine greaca kryptós (ascuns) și gráfein (a scrie). Scopul criptografiei este de a proteja informațiile transmise fără să poată fi citite și înțelese decât de către persoanele cărora le sunt adresate.

➡ Cheia de criptare:

Cheia de criptare este o informație sau o secvență de caractere prin care se controlează cifrarea și descifrarea mesajului.

➡ fiat currency

FIAT – Vorbim practic de o monedă pe care un guvern a declarat-o legală, dar nu este susținută de o comoditate fizică (de exemplu aurul). Majoritatea monedelor moderne de hartie sunt ‘fiat currency’.

➡ FOMO

FOMO este un acronim pentru “Fear of Missing Out”. Sentimentul că trebuie să te implici în ceva înainte de a fi prea târziu. Este un termen utilizat în mod obișnuit de către investitorii de cripto pentru a explica momentul și motivul pentru care au intrat pe piață.

➡ FORK

Fenomenul de Fork apare atunci când se întâmplă o scindare/împărțire în blockchain, și se generează o ramură nouă. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când se introduc noi reguli de consens privind guvernarea în codul blockchain-ului.

➡ FUD

FUD înseamnă ‘Fear, Uncertainty and Doubt’ (frica, incertitudinea si indoiala). FUD, de obicei, ii face pe investitori să vândă și să se simtă mai puțin încrezători în ceea ce privește piața. FUD-ul este răspândit de interpretarea poveștilor care apar în mass-media, care pot fi sau nu adevărate.

➡ FUTURES

Contractele pe care un investitor le cumpără/vinde la prețul desemnat în viitor. Există futures markets pentru petrol, culturi de cereale și Bitcoin. Cele mai multe se întâmplă la Chicago Mercantile Exchange (CME) și Chicago Board Options Exchange (CBOE).

➡ HODL: Acronim pentru ‘Holding On for Dear Life’

Aici vorbim practic de un investitor în cripto, care cumpără o monedă și nu se vede vânzându-se în viitorul apropiat, care păstrează valoarea ei intrinsecă.

 ➡ ICO

ICO: Acronim pentru ‘Initial Coin Offering’. ICO-urile (Initial Coin Offering) reprezintă corespundentul IPO-urilor, utilizat pentru a strânge capital în vederea lansării unei noi monede digitale. ICO-ul este un proces în 3 etape prin care compania dă ocazia posibililor investitori să achiziționeze criptomonede, pentru a-și atinge doua praguri de capitalizare denumite “Softcap” si “Hardcap”.

➡ Proof of Stake (PoS)

Proof of Stake (PoS) – Conceptul Proof of Stake subliniază faptul că o persoană poate să mineze sau să valideze tranzacții în blockchain în functie de câte monede deține. Asta înseamnă că cu cât sunt mai multe monede deținute de un miner, cu atât mai multă putere de minare are.

➡ Proof of work (PoW)

Proof of work ( PoW) – Proof of Work descrie un sistem care necesită un efort destul de mare, dar fezabil în scopul de a descuraja utilizările frivole sau dăunătoare ale puterii de calcul, precum trimiterea de mail-uri spam sau lansarea de atacuri cibernetice.

➡ Pump and dump

Un act de cumpărare, urmat de vânzarea imediată, făcut de un grup de investitori în scopul manipulării pieței.

➡ Market CAP

Market Cap se traduce prin valoarea totală a unei criptomonede. Se calculează prin înmulțirea prețului curent al unei singure unități a monedei alese cu numărul total de unități care există.

➡ Master Nodes

Master nodes sunt noduri complete care stimulează operatorii de noduri să efectueze funcțiile de bază pentru a rula un blocaj.

➡ MINER

Miner: Program (software) cu UI (User Interface) sau care se rulează din fereastra de terminal și care facilitează minarea unei monede. Acest program conține algoritmul de criptare și interfața cu serverele de minare. Minare se poate face SOLO sau într-o MINĂ.

➡ POOL (Mina)

Mina (Pool) este o platformă online care facilitează minarea în grup a unei monede. Mina împarte “bucăți” din volumul de lucru la mai mulți utilizatori pentru a termina procesarea unui BLOCK în timpul așteptat. Asigură venituri mici dar rapide, spre deosebire de minarea SOLO, unde trebuie să aștepti ore sau zile/luni/ani până vezi dacă ai reușit să minezi după o criptomonedă sau nu.

➡ SPREAD

Spread este diferența dintre prețul de cumpărare (ask) și prețul de vânzare (bid) al unui instrument.

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.