Prețuri în timp real

1
Bitcoin
Bitcoin
$3,431.40
-1.98%
2
XRP
XRP
$0.2896
-3.45%
3
Ethereum
Ethereum
$104.44
-4.09%
5
EOS
EOS
$2.211
-4.68%
6
Bitcoin Cash
Bitcoin Cash
$108.67
-5.45%
7
Litecoin
Litecoin
$30.585
-2.86%
8
TRON
TRON
$0.026599
-2.18%
9
Stellar
Stellar
$0.084565
-6.74%
11
Cardano
Cardano
$0.037563
-3.16%
13
Monero
Monero
$43.031
-3.26%
14
IOTA
IOTA
$0.2525
-1.55%
Latest Crypto Fear & Greed Index

Mutarea mass-media in blockchain, o soluție pentru eliminarea Fake News?

M

Civil, unul dintre cele mai importante proiecte sub umbrela startup-ului și a incubatorului ConsenSys, este un răspuns la o problemă stringentă a Mileniului III – Fake News. Mai exact,  proliferarea „știrilor falsificate”, împrăștierea în mass-media a non-informații.

Mutarea mass-media in blockchain, o soluție pentru eliminarea Fake News?

Civil vrea să revoluționeze totul. Cum? În grade diferite, Civil vizează rezolvarea tuturor acestor probleme. În mod paradoxal, obiectivul său este de a nu perturba jurnalismul, aruncând însă o altă inovație tehnologică în discuție. Un mix între blockchain și presă.

CIVIL vrea să funcționeze pe blockchain-ul Ethereum

Platforma Civil se bazează pe blocul ethereum, un registru distribuit care ar putea permite redacțiilor să posteze conținuturi, reportaje, știri, interviuri, materiale de presă pe care nici un singur partid nu le poate modifica sau anula. Altfel spus, contractele de tip smart bazate pe ethereum ar putea permite metode inovatoare de câștig și distribuire a veniturilor creatorilor de conținut.

Blockchain-ul ar putea, de asemenea, să permită societății civile să efectueze un experiment în guvernanța descentralizată, folosind un jeton ERC-20 bazat pe ethereum. Prin ceea ce a numit Coolidge „Jocul economic civil”, știrile și cititorii ar putea în curând să aplice standardele jurnalistice pentru o industrie media care pare în prezent ori absentă, ori dezinteresată, ori depășită de situație.

Mai putem vorbi de cenzură și autocenzură în blockchain?

Pentru a înțelege modul în care planurile companiei privind schimbarea jurnalismului, este de utilitate, trebuie mai întâi să înțelegem trăsătura principală a blockchain-ului Ethereum. Practic vorbim de o platformă digitalizată. O platformă descentralizată. O platformă criptată. Proiectul Civil vrea să profite la maximum de protocolul ERC-20.

Blockchain-ul Ethereum nu este localizat într-un singur loc sau controlat de o parte. În schimb,  este stocat și actualizat simultan într-o rețea mare, distribuită de computere. Aceasta înseamnă că articolele publicate pe site-ul Civil nu pot fi modificate sau eliminate de către guverne, hackeri sau orice altă entitate. Jurnaliștii care au aflat despre Civil sunt deosebit de entuziasmați de acest aspect.

Presa va avea nevoie în viitor să funcționeze pe structuri de tip blockchain

David Moore, co-fondator al companiei Sludge, a avut lucruri similare de spus, argumentând că rezistența la cenzură a lui ethereum este „teribilă” pentru cititori. Vorbim de țări care au restricții de vorbire și de supraveghere guvernamentală mult mai activă decât SUA.

Chiar și fără intervenția guvernului, totuși, jurnaliștii au văzut munca lor evaporată peste noapte și, ca atare, o platformă protejată în structuri de tip blockchain este exact ce trebuie.

Coolidge a citat exemplul Gothamist și DNAinfo, publicații care au fost închise brusc de proprietarul lor în noiembrie 2017, ceea ce a dus la dispariția temporară a conținutului lor de pe internet (arhivele lor au fost restaurate după reacții și publicațiile au fost ulterior cumpărate).

Cu toate acestea, pentru moment, majoritatea articolelor civile vor sta pe serverele centralizate ale newsroom-urilor. Asta înseamnă că ar putea fi descoperite sau schimbate.

În loc să stocheze articolele cu text integral, contractele inteligente ale companiei Civil, vor stoca coșurile lor. Asta va permite cititorilor să verifice dacă articolul nu a fost modificat.

Vorbim de șiruri de numere și litere obținute prin rularea datelor prin intermediul anumitor algoritmi. Un set dat de date va produce întotdeauna același hash/cod. Dar dacă se modifică chiar o literă din datele originale, hash-ul va ieși complet diferit.

Sursa: https://www.coindesk.com

Discută cu alți pasionați de criptomonede pe

Grupul Criptomonede Romania

Învață cum să investești în CriptoMonede

→ Nu ai investit încă în criptomonede? Vezi platforma recomandată de către criptomonitor.ro și acreditată de către instituții financiare din Europa

Despre autor

Bogdan Daradan
Bogdan Daradan

Peste 18 ani de mass-media: presa scrisa, televiziuni nationale, posturi locale de radio. Peste 9 ani de jurnalism online – blogging, publishing si proiecte in social media, peste cinci ani de coaching si mentorat in jurnalism, comunicare, PR si marketing.

Comentarii recente

Echipa Bitcoin Core a lansat un patch pentru a proteja BTC

Fii la curent cu cele mai importante stiri

Aprope ai terminat. Acum te rog sa verifici emailul si sa confirmi abonarea

Pin It on Pinterest

Distribuie articolul

Partajați acest articol cu prietenii tăi!