CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

IOTA | GHID COMPLET

IOTA | GHID COMPLET

Cuprins

  • Ce este IOTA?
  • Detalii tehnice
  • Cum funcționează
  • Scalabilitatea
  • Taxele de Tranzacție
  • Atacuri & Coordonator
  • Tehnologie folosită
  • Echipă & progres
  • Tranzacționare
  • Concluzie

Ce este IOTA?

IOTA este o aplicație de tipul Internet of Things (IoT), și este o tehnologie cripto care facilitează tranzacțiile între dispozitive pe Internet of Things (IoT). IOTA abordează taxele de tranzacție și problemele de scalabilitate ale tehnologiilor blockhain prin eliminarea blockchain-ului. În schimb, pentru a trimite o tranzacție la registrul IOTA, trebuie să verificați alte două tranzacții anterioare.

Această metodă de verificare înseamnă că nu există un registru central și nu este nevoie ca minerii să alimenteze rețeaua.

Pe măsură ce dispozitivele din rețea își verifică aleatoriu reciproc tranzacțiile, ele realizează un consens prin intermediul rețelei de conexiuni între tranzacții. În criptografie, acest tip de verificare este cunoscut sub numele de Directed Acyclic Graph (DAG), dar creatorii IOTA îl numesc Tangle.

Deoarece puterea de calcul din Tangle crește odată cu creșterea rețelei, IOTA promite tranzacții rapide și gratuite. Este, de asemenea, conceput pentru a procesa micro-plăți și plăți între mașini, facilitând o întreagă microeconomie între mașină și mașină.

În timp ce IOTA face mari promisiuni, tehnologia este încă nouă.

Detalii tehnice

  • Lansat: 11 iunie 2016
  • Ofertă monetară totală: 2,779,530,283,277,761
  • Algoritmul: Proof of Work (PoW) folosind o versiune a SHA-3
  • Recompensa: fără blocuri, verificați două tranzacții pentru a vă trimite propria tranzacție

Cum funcționează IOTA?

Internetul obiectelor (Internet of Things) este deja o forță majoră în economia mondială.

Companiile creează camere, senzori și alte dispozitive pentru a monitoriza condițiile în fabrici, căi de navigație, ferme, magazine și locuințe. Potrivit cercetărilor de la Gartner, IoT a crescut la 8,4 miliarde de dispozitive în 2017, iar perspectivele pentru creșterea viitoare este exponențială. Viziunea IOTA este să fie platforma pentru tranzacțiile dintre mașină și mașină (M2M). Fondatorii companiei IOTA au început compania după ce au lucrat în industria IoT și susțin că, pentru ca IoT să fie cat mai util, dispozitivele din rețea trebuie să împartă și să aloce eficient resursele.

Aceasta înseamnă că dispozitivele trebuie să poată achiziționa mai multă energie electrică, lățime de bandă, stocare sau date atunci când au nevoie de ele și să vândă resursele atunci când nu au nevoie de ele. Chiar și într-o rețea mică, aceasta înseamnă potențial zeci de tranzacții pe secundă, deoarece dispozitivele comunică și utilizează resursele.

Cu atât de multe tranzacții, la o scară atât de mică și rapidă, fondatorii IOTA consideră că tehnologia blockchain nu este adecvată aplicațiilor IoT. Rețelele blockchain se luptă cu scalabilitatea și adesea recurg la taxe pentru ca minerii să includă tranzacția într-un bloc mai devreme. IOTA își propune să rezolve atât scalabilitatea, cât și taxele cu noua sa rețea, astfel încât să poată fi utilizate de miliarde de dispozitive IoT. 

Scalabilitate: IOTA nu este o tehnologie blockchain 

Deoarece IOTA intenționează să aibă în rețeaua sa miliarde de noduri de tranzacționare, după ce va fi implementată pe deplin, fondatorii au nevoie de proiectarea unei rețele în care puterea de procesare crește, pe măsură ce nodurile din rețea cresc. În acest scop, au proiectat The Tangle, un sistem de construire a consensului în care dispozitivul care trimite o nouă tranzacție trebuie mai întâi să verifice alte două tranzacții în rețea.

Pentru fiecare verificare, verificatorul efectuează o mică dovadă a muncii care leagă tranzacțiile în Tangle global. The Tangle înseamnă că se ajunge la un consens pe baza unei rețele de verificări. Fiecare tranzacție este legată de cele două tranzacții pe care le-a verificat. În timp, va fi legată de viitoarele tranzacții care o verifică. Aceasta rezolvă problema scalabilității, deoarece rețeaua nu se mai bazează pe un bloc central.

Fiecare dispozitiv nou din rețea contribuie cu putere de calcul la rețea atunci când transmite o tranzacție. De asemenea, Tangle elimină nevoia minării.

Taxele de tranzacție: modul în care IOTA este gratuit 

Deoarece contribuiți la alimentarea cu energie a rețelei atunci când trimiteți o tranzacție, costul utilizării rețelei este la fel de mare ca și electricitatea necesară pentru a verifica alte două tranzacții. Tangle permite ca IOTA să funcționeze fără taxe, ceea ce înseamnă că rețeaua este și mai distribuită decât o rețea blockchain. Cu tehnologia blockchain, rețeaua este distribuită între minerii din rețea.

Cu Tangle, rețeaua este distribuită între fiecare participant. Absența costurilor este esențială pentru misiunea IOTA de a deservi dispozitivele IoT. Aceste dispozitive vor fi de multe ori tranzacționate la fracțiuni de penny cu frecvență ridicată. Orice taxe percepute pentru astfel de tranzacții mici ar face microtranzacțiile imposibil de realizat. Pentru a servi drept coloană vertebrală a economiei M2M, IOTA trebuie să fie gratuită.

34% Atacuri & Coordonator

Cei familiarizați cu tehnologia blockchain știu că un bloc este vulnerabil dacă o parte are 51% din puterea de calcul din rețea. În acest moment, teoretic este posibil ca un răufăcător să creeze și să verifice tranzacții false. Deoarece IOTA utilizează Tangle pentru a-și verifica tranzacțiile, este teoretic vulnerabilă dacă o parte controlează doar 34% (mai mare de 1/3) din puterea de calcul a rețelei.

Nu trebuie să subestimați dificultatea de a implementa un atac de 34% împotriva Tangle IOTA. Întrucât Tangle este o rețea complexă de noduri și tranzacții, va trebui să descoperiți cuibul rețelei înainte de a vă putea valorifica avantajul de 34%.

Pentru a combate această amenințare, rețeaua utilizează un coordonator în implementarea timpurie pentru a se asigura că Tangle nu este compromis. Deși este un pas necesar pentru securitate de la începutul anului,  IOTA intenționează să elimine Coordonatorul odată ce rețeaua este suficient de puternică, aceasta înseamnă că platforma și moneda sunt în prezent centralizate. Și, trebuie să aveți încredere în Fundația IOTA dacă decideți să investiți.

Tehnologii folosite

Echipa IOTA a primit laude și critici pentru utilizarea noilor tehnologii în dezvoltarea platformei. Inițial, IOTA și-a folosit propria funcție hash, cunoscută sub numele de Curl, pentru toate dovezile de lucru și de generare a cheilor. În timp ce dovada muncii hash s-a schimbat de atunci la un protocol mai tradițional SHA-3, IOTA încă folosește funcția de hash pentru alte aplicații de pe platformă.

IOTA implementează de asemenea logica trinară, în loc de binar. Utilizarea procesoarelor cu trei stări ar putea însemna avantaje în eficiență și putere globală de calcul. Echipa lucrează în strânsă colaborare cu JINN Labs pe hardware pentru dispozitivele IoT care sunt capabile să  computeze în trinar.

Echipa & Progres

Lansat în 2015, rețeaua este acum dezvoltată și susținută de Fundația IOTA, un non-profit german. David Sønstebø și Dominik Schiener au condus fundația în calitate de copreședinte al consiliului de administrație. Restul echipei de conducere include fondatorul companiei Nxt, directorul executiv al diviziei Volkswagen, directorul central al Europei Centrale Fujitsu, precum și mai mulți experți dintr-o mare varietate de industrii.

Echipa de peste 50 de membri face progrese constante de la lansarea platformei.. Piața utilizează tehnologia IOTA pentru a facilita stocarea și vânzarea de fluxuri de date. Are deja câteva companii importante, cum ar fi Accenture și Bosch, care participă la rețea.

De asemenea, echipa a început să lucreze la tehnologia orașelor inteligente pentru Europa și alte părți ale lumii. Această tehnologie va include elemente precum citirile biometrice ale palmei legate de identitățile digitale, precum și combinația dintre dispozitivele IoT city și Tangle.

Tranzacționarea

Traficul IOTA a fost turbulent, cel puțin. Moneda a experimentat primul său ritm semnificativ în august 2017, înainte de a cădea încet la începutul lunii noiembrie. Un interes crescut din partea comunității datorită anunțurilor sale de parteneriat cu Refunite, UC Berkeley și organizațiile de asistență medicală din Norvegia a cauzat cel mai probabil creșterea prețului. În urma perioadei de cooldown septembrie-noiembrie, prețul IOTA a devenit parabolic.

El a atins un nivel record de 5,23 $ (~ 0,00031 BTC) în decembrie 2017, dar a scăzut brusc cu restul pieței la începutul anului 2018. După o scurtă reluare în aprilie 2018, prețul a continuat să scadă, dar s-a stabilizat la aproximativ $ 0.45 (~ 0.00007 BTC).

Concluzie

Criptomoneda IOTA folosește o tehnologie care are mult potențial. Dacă va reuși, Tangle ar putea fi un concurent viabil pentru tehnologia blockchain pentru tranzacții, iar piața IT pentru microtransacții va continua să crească. Din moment ce tehnologia IOTA este de ultimă oră, tehnologia sa rămâne în mare măsură netestată. În cele din urmă, decizia dvs. de a cumpăra moneda ar trebui să se bazeze pe o cercetare amănunțită despre tehnologie și fondatorii acesteia. Tangle-ul lui IOTA ar putea fi următorul mare progres în criptografie, dar investiția într-o tehnologie netestată este inerent riscantă, la fel și cercetarea. 

CUM SĂ INVESTEȘTI ÎN iota

  1. Intri pe platforma www.etoro.com.

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

2. Îti creezi cont.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

3. Cauți moneda în care vrei sa investești.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

4. Adaugi în cont un depozit de minim $200.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

5. Platforma îțî va cere să-ți confirmi identitatea, puteți sări peste acest pas. Este obligatoriu doar cand vrei să depozitezi mai mult de $2000 dolari in cont.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

6. După ce ai găsit criptomoneda în care vrei să investești accesezi butonul ”Trade”, de unde vei putea selecta cantitatea dorită.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

7. Cumpărarea efectivă a criptomonedei.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

Esti interesat să afli si despre celelalte cripto monede? Ce fac? Si daca au potențial?

Aici avem ghiduri complete  despre fiecare dintre ele:

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.